Lemon rolls
Lemon rolls
Een tijdje geleden zag ik lemon rolls voorbijkomen op Instagram, en ik wist meteen dit moet ik zelf uitproberen met mijn cinnamon roll recept! Ik heb de kaneel vervangen door de rasp van 6 citroenen en het resultaat is een heerlijk frisse fluffy lemon roll! Ideaal voor de zomer of juist als je een beetje zonneschijn nodig hebt!
——————————————————————————————————————————————————————
Ingrediënten:
—————————————————————————————————————————————————————–
Het deeg:
- 375 gram bloem
- 240 gram lauw warme volle melk
- 37.5 gram zachte roomboter
- 50 gram vanille suiker
- 5 gram zout
- 7 gram droge gist
- Rasp van een halve citroen
- Een pakje ongeklopte vloeibare slagroom
Vulling:
- 300 gram suikermix van rietsuiker en kristal suiker
- Rasp van 5,5 citroenen.
———————————————————————————————————————————————————————-
Methode:
———————————————————————————————————————————————————————
- Als je de gist moet activeren: Doe een klein beetje warm water, met een theelepeltje suiker en het gist in een bakje, roer dit goed door elkaar en zet dit even weg.
- Weeg alle ingrediënten af en doe alvast in een mixkom de bloem, vanille suiker en het zout. Tip: doe het zout onderin de kom, zodat straks niet direct de gist het zout raakt.
- Rasp alvast een halve citroen.
- Verwarm de melk tot (niet te) warm is, en laat de roomboter hierin zacht worden.
- Doe dan alle natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en laat dit in je mixer met het paddle inzet ongeveer 10 minuten goed mixen, totdat je een mooi zacht soepel deegje hebt waar je een vliesje van kan trekken.
- Als het een beetje gemixt is voeg je de citroen rasp toe.
- Schraap af en toe het deeg van de paddle en de onderkant van de kom, en laat het doormixen.
- Het deeg is klaar als je een vliesje kan trekken dat niet scheurt.
- Doe wat olie of een bakspray in een kom, doe het deeg erin, en dek het deegje toe met een theedoek. Zet de kom met het deeg op een warme plek in huis en laat het deeg voor 50-60 minuten rijzen. Dit noemen ze een eerste rijs.
- Zet het een beetje warm weg, in de winter kan je het bijvoorbeeld in je oven zetten met het lampje aan, of als je een rijsfunctie hebt, kan je die gebruiken.
- Rasp tijdens het rijzen de rasp van 5,5 citroenen en pak een kom met suiker en wrijf daar de citroenrasp goed in, zodat alle smaak, geuren en oliën vrij komen en het goed mengt.
- Na het rijzen haal je het deeg uit de kom, en druk je het een beetje plat in op het aanrecht.
- Dan rol je het deeg uit in een rechthoekig vlak.
- Dit deegvlak smeer je in met zachte roomboter.
- Over de roomboter strooi je het citroen/suiker mengsel.
- Nu snijd je met een scherp mes stroken van het deeg. Als het goed is gaan er ongeveer 8 rolls uit van 4/5 cm breed.
- Rol het deeg losjes op zodat je rolletjes krijgt.
- Pak een bakvorm naar wens; rechthoekig of rond, dat maakt niet uit. Leg de lemon rolls hierin en laat wat ruimte over zodat de rolls nog kunnen rijzen.
- Vlak voordat het de oven ingaat, schenk je een beetje ongeklopte houdbare slagroom over elk rolletje heen.
- Verwarm de oven op 175 graden, en bak de lemon rolls af in ongeveer 20 minuten.
Tips:
- Je kan de citroenen ook alvast de avond van te voren raspen en dit in de koelkast wegzetten. Meng het suiker er wel pas doorheen tijdens het rijsproces van het deeg.
- Wil je lemon rolls tijdens het ontbijt? Maak dan het hele recept de avond van te voren, maar laat de 2e rijs plaatsvinden in de koelkast. De volgende ochtend haal je de lemon rolls uit de koelkast en laat je even 45 minuten uit de koelkast voordat je de rolls afbakt.
- Je kan de rolls direct na het bakken insmeren met boter, dan gaan ze mooi glimmen!