Best ever bananabread

Best ever bananabread

Best ever banana bread

Een keer in de zoveel tijd word ik wakker en denk ik, ik moet bananenbrood. Dit gevoel is zo sterk dat soms als ik geen zin had om te bakken ik naar de dichstbijzijnde Coffee Company fietste om daar mijn shot bananenbrood te halen. Door de jaren heen heb ik meerdere recepten geprobeerd en het werd nooit helemaal zoals ik wilde, maar vandaag is daar verandering in gekomen! Ik combineerde alles wat ik lekker vond uit de recepten die ik ooit heb gemaakt, en daar kwam dit heerlijke recept uit. Er zijn drie mega voordelen ten opzichte van de recepten die ik ken: 1. Je hoeft geen suiker met boter luchtig te kloppen 2. Je hebt er maar een grote kom voor nodig 3. Het recept is echt ontzettend eenvoudig. Je zou het zelfs kunnen maken zonder handmixer! Voor je het weet komt er een heerlijk bananenbrood uit je oven. Nouja, na 50 minuten bakken en een beetje tijd om af te koelen. En stiekem is het de dag na het bakken de lekkerste dag om het te eten, dan zijn alle smaken helemaal geweldig samengekomen en is het een grote smaaksensatie.


Ingrediënten:


Bananenbrood:

  • 4 rijpe bananen
  • 110 gram gesmolten roomboter
  • 150 gram rietsuiker
  • 260 gram bloem
  • 2 grote eieren
  • 100 gram crème fraiche
  • Vers citroensap
  • Snuf zout
  • Theelepel baksoda
  • Kaneel en/of Chinese 5 spices
  • Scheutje vanilla extract
  • Pecannoten

Karamel saus:

  • 50 gram roomboter
  • 100 gram suiker
  • Twee eetlepels suikerstroop
  • 150 ml ongeklopte houdbare slagroom

 


Methode:


  • Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius
  • Smelt de roomboter in een pannetje, doe dit in een grote kom en doe daar 150 gram suiker bij.
  • Doe de 4 bananen in grove stukken bij dit mengsel en gebruik een handmixer om dit goed met elkaar te mengen en om de bananen tot een mushy substantie te krijgen. Je kan ervoor kiezen wat stukjes banaan heel te laten.
  • Doe vervolgens de crème fraiche, scheutje citroensap, vanille extract en 2 grote eieren bij het beslag en mix dit weer goed door tot een egale substantie met de handmixer.
  • Zeef je bloem, baksoda, snufje zout en kruiden.
  • Zeef daarna je droge ingrediënten boven je natte ingrediënten en meng dit voorzichtig met de handmixer totdat het net bij elkaar komt. Je wilt niet dat je dit beslag te ver doormixt, dus als net de droge delen weg zijn, is je beslag klaar. Schep daarna voorzichtig de gehakte pecannoten erdoor heen.
  • Vet je tulband in en bestuif het licht met een beetje bloem.
  • Giet je beslag in de bakvorm en bak je bananenbrood af voor 50 minuten op 150 graden.

Karamel saus

  • Smelt de boter, suiker en suikerstroop in een steelpannetje op het vuur. Op het moment dat de suiker gesmolten is, en het mengsel kookt (borrelt) voeg je de slagroom toe en blijf je goed roeren. Ik zorg dan altijd dat het weer net kookt, en dan is het klaar.
  • Je kan de karamel saus een dag van te voren maken, want het duurt een tijdje voordat het sausje wat indikt. Nu klaagt niemand over te vloeibare karamel natuurlijk, maar een iets dikkere substantie karamel maakt het wel mooier om over ie tulband heen te gieten.

 


Tips:


  • Je kunt de crème fraiche vervangen door sour cream of yoghurt. Ik had het recept bedacht met sour cream, echter mijn sour cream was helaas op. Dat is dan ook de reden dat er in dit recept crème fraiche zit. Ik voegde er citroensap aan toe voor het zuurtje en om dit te laten reageren met de baksoda. Als je yoghurt of sour cream gebruikt, doe er dan geen extra citroensap bij.
  • Het is ook heel lekker om pure stukjes chocola toe te voegen in je beslag, en er een chocolade ganache over heen te gieten.
  • Je kan er ook voor kiezen om rozijnen of krenten toe te voegen in je beslag, dit is een ontzettend lekkere toevoeging in je bananenbrood.
  • Mocht je het iets gezonder willen maken kan je ook volkoren bloem gebruiken. Ik zou niet adviseren het suiker gehalte te verminderen, omdat je het suiker nodig hebt voor het proces. Ik zou het niet met meer dan 30 gram verlagen. Laat dan de karamelsaus weg 😉

 

 



Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *