Chocolade babka

Chocolade babka

Chocolada hazelnoot babka, ik weet het zeker, deze wil je echt proberen. Alleen al omdat ik de naam babka echt geweldig vind. Ik zag deze twee jaar geleden rond Pasen eens voorbijkomen en wist het zeker, na alle Heel Holland Bakt stress ga ik dit uitproberen. Het heeft even wat langer geduurd, maar ik kan deze dan ook eindelijk van mijn ‘te bakken’ lijstje vinken. Ik heb mijzelf lang ingelezen en verschillende recepten uitvoerig bestudeerd, en dit uiteindelijk in een eigen receptje gegoten. Je bent er heel veel tijd en geduld aan kwijt, want het deeg moet een nachtje in de koelkast, maar ik beloof je dat het je tijd echt ontzettend waard is. Het is zo lekker!


Ingrediënten:


Voordeeg:

  • 100 ml lauwwarme volle melk
  • 40 gram bloem
  • 7 gram instant gist

Het deeg:

  • 285 gram bloem
  • 50 gram fijne kristal suiker
  • 4 gram zout
  • 2 grote eieren
  • 110 gram roomboter op kamertemperatuur

Vulling:

  • 200 gram pure chocolade
  • 30 gram roomboter
  • 65 gram hazelnoten

Suikersiroop:

  • Water
  • Suiker

Werkwijze:


  • Dag 1:
  • Maak het voordeegje door de lauwwarme melk te mengen met het gist en de bloem en zet dit afgedekt weg voor ongeveer 20 minuten.
  • Weeg alvast het bloem af met het suiker en het zout en doe dit in een mengkom met daarbij 2 eieren.
  • Doe het voordeeg bij de ingredienten en meng dit voor 4 minuten op een lage stand met een deeghaak
  • Doe vervolgens de roomboter erbij en meng dit nog 12 minuten door op een middel lage snelheid. Haal af en toe het deeg los van de onderkant van de kom en de deeghaak zelf.
  • Leg het deeg in het midden van doorzichtig folie neer en rol het uit tot het een rechthoekige vorm heeft en leg dit een hele nacht in de koelkast.
  • Dag 2:
  • Smelt de chocolade au bain marie met de roomboter en zet dit mengsel weg of in een kom met koud water zodat het iets kan indikken
  • Rooster de hazelnoten op 160 graden voor ongeveer 5-10 minuten
  • Verpulver de hazelnoten direct uit de oven met een flinke schep suiker in een keukenmachine
  • Vermeng de chocolade met het hazelnoten suiker mengsel en zet dit even weg
  • Pak het deeg uit de koelkast, bestuif het werkblad met wat bloem en rol het uit tot een heel lange rechthoek
  • Smeer met een spatel het chocolade hazelnoot mengsel op het deeg
  • Rol het deeg voorzichtig op en druk het op het eind een beetje stevig aan
  • Snijd de oneven stukjes van de buitenkant eraf totdat je een strakke rol hebt
  • Snijd met een scherp mes de rol precies door het midden door
  • Leg deze twee helften met de open chocolade bovenkant naast elkaar neer en rol ze om elkaar heen waarbij je zorgt dat de open kant naar boven blijft gericht.
  • Snijd het deeg passend op je rechthoekige bakvorm en smeer het in met een beetje losgeklopt ei
  • Zet het deeg voor nog 1 uur en 10 minuten weg om te rijzen
  • Maak een suikersiroop van wat water met veel suiker en zet dit weg
  • Verwarm de oven op 170 graden, smeer de babka nog een keer voorzichtig in met wat losgeklopt ei en bak de chocolade hazelnoot babka af in ongeveer 30-35 minuten.
    • Bij mij was de babka al helemaal bruin na 19 minuten, dus ik hem hem afgedekt met aluminium folie en heb zo doorgebakken tot de 35 minuten.
  • Als je het uit de oven haalt, doe er dan meteen wat zelfgemaakt suikersiroop op. Dit geeft ontzettend veel glans en houd de babka lekker sappig.

    



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *