Cinnamon rolls 2.0 met pecannoten en karamelsaus

Cinnamon rolls 2.0 met pecannoten en karamelsaus

Cinnamon rolls versie 2.0

Dit recept heeft zoveel meer wat maakt dat ze nog lekkerder zijn dan de cinnamon rolls die eigenlijk al niet lekkerder konden. Echter, het is mij toch gelukt. Met 2 extra ingrediënten en een wijziging in de methode, is hier het best ever recept voor Cinnamon pecan caramel rolls!


Ingrediënten:


Het deeg:

  • 375 gram bloem
  • 240 gram lauw warme volle melk
  • 37.5 gram zachte roomboter
  • 24 gram vanille suiker
  • 26 gram kristal suiker
  • 5 gram zout
  • 7 gram droge gist

Vulling:

  • 300 gram suikermix van rietsuiker en kristal suiker
  • 100 gram pecannoten (of welke andere noten je lekker vindt natuurlijk)
  • Kaneel
  • 150 gram zachte roomboter
  • 100 ml houdbare ongeklopte slagroom 35% vet

Karamel saus:

  • 150 gram roomboter
  • 100 gram suiker
  • 1 theelepel kaneel
  • Een eetlepel suikerstroop

Methode:


  • Doe een klein beetje warm water, met een theelepeltje suiker en het gist in een bakje, roer dit goed door elkaar en zet dit even weg.
  • Weeg alle ingrediënten af en doe alvast in een mixkom de bloem, suiker, vanille suiker en het zout.
  • Verwarm de melk tot (niet te) warm is, en laat de roomboter hierin zacht worden.
  • Doe dan alle natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en laat dit in je mixer met het paddle inzet ongeveer 10 minuten goed mixen, totdat je een mooi zacht soepel deegje hebt waar je een vliesje van kan trekken.
    • Let op dat het gistmengsel niet in aanraking komt met het zout in het begin, anders werkt het gist niet. Ik doe altijd het zout helemaal onderop de mixkom, dan het bloem met het suiker.
    • Schraap af en toe het deeg van de paddle en de onderkant van de kom, en laat het doormixen.
  • Het deeg is klaar als je een vliesje kan trekken dat niet scheurt.
  • Doe wat olie of een bakspray in een kom, doe het deeg erin, en dek het deegje toe met een theedoek. Zet de kom met het deeg op een warme plek in huis en laat het deeg voor 50 minuten rijzen. Dit noemen ze een eerste rijs.
    • Ik doe het altijd op 30 graden in de oven, maar vlakbij een verwarming die aanstaat werkt het ook.
  • Terwijl het deeg aan het mixen is of aan het rijzen, kan je de karamel saus maken. Let op we maken niet een echte karamelsaus, omdat deze saus in de bakvorm gaat aan de onderkant en wordt meegebakken. Als je een echte karamelsaus maakt, kan dit aanbakken en/of verbranden, en dat willen we natuurlijk niet.
  • Doe de roomboter met de suiker en kaneel in een steelpannetje op een laag vuur met een grote eetlepel stroop erbij, en blijf langzaam roeren tot alle suikerkristallen zijn opgelost. Het moet niet koken, en mag ook niet bubbelen, het gaat er echt om totdat de suikerkristallen zijn opgelost. Je kan ervoor kiezen om hier nog kleine stukjes pecannoten door de saus heen te roeren.
  • Na het rijzen haal je het deeg uit de kom, en druk je het een beetje plat in op het aanrecht.
  • Dan rol je het deeg uit in een rechthoekig vlak.
  • Dit deegvlak smeer je in met zachte roomboter.
  • Over de roomboter strooi je de kaneel suiker en de stukjes pecannoten.
  • Nu snijd je met een scherp mes stroken van het deeg.
  • Rol het deeg losjes op zodat je rolletjes krijgt.
  • Vul een bakvorm met de karamelsaus op de bodem, en leg de cinnamon rolls hierin en laat wat ruimte over zodat de rolls nog kunnen rijzen.
  • Laat de rolls nu nog 20 minuten rijzen.
    • Of: Doe de bakvorm met de rolls afegedekt met plastic folie in de koelkast en laat ze daar de hele nacht staan.
    • In de ochtend haal je ze uit de koelkast, laat je ze nog 30 minuten staan en bak je ze daarna af.
  • Vlak voordat het de oven ingaat, schenk je een beetje ongeklopte houdbare slagroom over elk rolletje heen.
  • Verwarm de oven op 175 graden, en bak de cinnamon rolls af in ongeveer 20 minuten.

 


Wat is er anders:

  • Het gist activeren we alvast van te voren met wat suiker en warm water.
  • De boter wordt gesmolten in de warme melk en al in het begin toegevoegd i.p.v. dat het in blokjes wordt toegevoegd aan het deeg.
  • Toevoeging van de karamelsaus op de bodem van de bakvorm.
  • Toevoeging van pecannoten in de cinnamon roll en in de karamelsaus.
  • Ik heb de bakvorm voor de laatste rijs in de koelkast een hele nacht bewaard, toen in de ochtend uit de koelkast gehaald en een tweede rijs gegeven en daarna afgebakken.

 

karamelsaus met cinnamon rollcinnamon rolls in karamelsaus  cinnamon rolls Cinnamon rolls plateau



Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *