Limoncello cake

Limoncello cake

 

Een nieuw jaar, een fris nieuw recept!

Cake vind ik persoonlijk het meest ongewaardeerde baksel ooit, daarom ben ik heel blij dat Rutger er meer aandacht aan heeft gegeven door het mooie boek Masterclass Cakes te schrijven.

Cake is voor mij vroeger, liefde, geborgenheid, warmte en een heerlijk aandenken aan mijn lieve opa. Van opa leerde ik dat een cake bestaat uit gelijke delen van ingrediënten, en hoe belangrijk het is om alles goed te mixen en geduld te hebben met het bakken.

Voor mijn eerste auditie voor Heel Holland Bakt (seizoen 2) ging ik pas voor het eerst een echte basis cake bakken. Toen ik het welbekende bankje kreeg in mijn cake heb ik ontzettend staan lachen. Een bankje krijg je als er iets mis is gegaan in het maken van de cake, dit kan komen door verkeerd mixen, verschillende temperaturen van de ingrediënten of als je niet geduldig genoeg bent bij het bakken van de cake.

Dit cake recept is een variatie op een basis cake, waarbij lekker een hoop limoncello is toegevoegd. Je kan er nog voor kiezen een trempeersiroopje te maken met water, suiker en limoncello om dit over de cake te smeren. Ook kan je een icing van limoncello en poedersuiker maken, dit heb ik niet gedaan, maar is wel erg lekker!


Ingrediënten


  • 250 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 250 gram kristalsuiker
  • 250 gram bloem
  • Snuf zout
  • 5 grote eieren op kamertemperatuur
  • Rasp van 1 citroen
  • 80 ml Limoncello

Werkwijze


  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Klop de zachte roomboter met de suiker, citroenrasp en snuf zout luchtig en romig. Dit kan echt wel 5 minuten duren.
  • Zeef de bloem terwijl je wacht 2 keer.
  • Als het boter/suikermengsel romig is, voeg daarna steeds 1 ei toe, en wacht tot het echt goed opgenomen is in het mengsel.
    • Soms kan het zo zijn dat je boter dan ineens eigenwijs gaat doen, en gaat splitsen. Mijn remedie: ik houd mijn mix kom altijd even in een vuurtje, om alles weer op temperatuur te krijgen. Soms zijn mijn eieren, die ik buiten de koelkast bewaar, toch nog te koud.
  • Als alle eieren in de mix zitten, voeg dan de bloem toe en meng dit goed door.
  • Voeg als laatst de limoncello toe, en meng het nog even goed door.
  • Vet een bakvorm in met roomboter of met bakspray.
  • Giet je cake beslag in de vorm en zet het in de voorverwarmde oven (160 graden).
  • Ik had 40 minuten nodig voor mijn cake in een tulband vorm, maar als je een rechthoekige bakvorm hebt gebruikt kan het wel 50-60 minuten duren, afhankelijk van je oven.
    • Hier is de gouden test ook weer: test het met een saté prikker, komt hij er schoon uit, dan is je cake gaar van binnen.

 



Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *