Panter Swiss Roll

Panter Swiss Roll

Waarom het een Swiss Roll een Swiss roll heet, is eigenlijk niet bekend. Het is niet zo dat dit taartje een specialiteit is in Zwitserland, dus het waarom moet ik jullie helaas verschuldigd blijven. Wel kan ik het recept delen dat ik heb gebruikt om deze hele leuke rol te maken! Ik heb een aantal tips & tricks neergezet die het hopelijk voor jullie makkelijk maakt om dit na te maken.

Het is een ontzettend lekker en veelzijdig taartje welke je op zoveel verschillende manieren kan maken, dat het altijd eindigt in een feestje! Kijk hoe blij!

Voor deze versie heb ik gekozen om een heerlijk zacht biscuit recept te gebruiken, met daarbij een zoet/zure en romige vulling. Met een uurtje heb je deze heerlijke rol zo gemaakt, dus heerlijk als je zin hebt in iets lekkers en niet te lang in de keuken wil staan.


Ingrediënten:


Het biscuit:

  • 3 eiwitten
  • Snufje zout
  • 5 eigeel
  • 100 gram fijne kristal suiker
  • 80 gram bloem
  • 20 gram maizena
  • Gel kleurstof voor je panterprint, ik gebruikte zwart en bruin.
    • (Let op: gebruik geen vette kleurstof van bijvoorbeeld colour mill, dit gaat niet goed in combinatie met het eiwit. Ook wordt het vrij vochtig/nat, dus ik adviseer een gel kleurstof of een poeder kleurstof).

Vulling:

  • Lemon curd (ik maak altijd het recept van Laura’s bakery)
  • Slagroom (40%)
  • Verse frambozen

Methode:


  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Klop de eiwitten met een beetje zout stijf, als het wit schuimig wordt, doe je steeds een schepje suiker erbij, totdat de suiker er volledig in zit en ook helemaal is opgenomen. Het eiwit is goed als het glanzend en stijf is, en je de kom boven je hoofd kan houden zonder dat het eruit valt. Dit kan ongeveer 5-10 minuten duren, dit ligt aan de sterkte van je mixer of spierballen.
  • Klop het eigeel los in een apart bakje, en voeg dit al spatelend met een fijne spatel toe aan je geklopte eiwit.
  • Zeef de bloem en maizena 3x en voeg het dan toe aan het eiwit/eigeel mengsel, probeer het goed door te mengen, maar niet te ver.
  • Neem 2 delen van het mengsel af, en doe dit in aparte bakjes. Kleur dit met de kleurstof.
    • Het klopt dat het biscuitmengsel erg vochtig/dun wordt. Probeer het niet te ver te mixen.
    • Doe het in 2 kleine spuitzakjes, boterhamzakjes of diepvries zakjes.
  • Doe de rest van het biscuitmengsel in een spuitzak.
  • Neem een bakplaat met bakpapier en maak de print die je wilt met de 2 gekleurde biscuits.
  • Zet dit even in de vriezer voor 7-12 minuutjes.
  • Doe daarna je biscuit mengsel over de bevroren vlekjes heen, ongeveer 1 cm dik.
  • Bak je biscuit af op ongeveer 8-10 minuten.
  • Maak een schone theedoek vochtig.
  • Als het biscuit uit de oven komt, leg je er een ander bakpapiertje op en haal je het vastgeplakte bakpapier los.
  • Snijd alle randjes eraf, zodat het een nette rechthoek wordt.
  • Leg het schone bakpapier op het biscuit (de kant zonder print) en dan rol je de rol op met het bakpapier er in.
  • Dan rol je de rol in de vochtige theedoek en laat je de rol afkoelen.
  • Terwijl de rol afkoelt kan je je vulling maken, ik klopte de slagroom op, sneed de frambozen door de midden en pakte de lemon curd uit de koelkast.
  • Als de rol is afgekoeld, kan je hem vullen. Zorg dat de print naar het aanrecht toe ligt, en de bruin gebakken kant naar je gezicht ligt.
  • Vul de rol gelijkmatig, en maak de vulling niet te dik.
  • Rol de rol stevig op, doe er wat magnetronfolie omheen en zet hem een uurtje in de koelkast, en je kunt daarna heerlijk smullen

Tips:


  • Het biscuit wordt vrij slap als je kleurstof toevoegt, dit is niet erg voor pantervlekjes, maar let goed op dat het niet te vloeibaar wordt.
  • Wil je een nauwkeurige print of tekening maken? Zoek dan naar een recept waar op basis van boter/poedersuiker/ei en bloem een soort stevige pasta wordt gemaakt, zodat je nauwkeurig kunt tekenen op je bakpapier (Bijvoorbeeld het recept van Kim-Joy of Cupcake Jemma).
  • De theedoek manier is om te voorkomen dat je biscuit uitdroogt en je het niet meer zonder scheuren/barsten kan vullen en oprollen.
  • De Swiss roll met slagroom is het lekkerste als je het dezelfde dag nog serveert aan je gasten en je de volgende dag een laatste stukje snoept als ontbijt. Ik zal deze rol niet langer bewaren dan dat.

 

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *